Alergie na bílkovinu kravského mléka je u dětí jednou z nejčastějších potravinových alergických reakcí. Nicméně existuje i druhá skupina dětí, a ta je mimochodem mnohem větší, u kterých se nejedná o alergickou reakci, ale o problémy se zažíváním. U dětí, které trpí alergickou reakcí na bílkovinu kravského mléka, se náhrada kravského mléka kozím mlékem nedoporučuje, nicméně kozí mléko může pomáhat druhé skupině. Složením se totiž více podobá mateřskému mléku, ve srovnání s kravským mlékem je také stravitelnější a lépe se vstřebává.
Kozí mléko, respektive bílkoviny kozího mléka, můžou být vhodným zdrojem bílkovin pro kojeneckou a pokračovací kojeneckou výživu – k tomuto závěru dospěl už před časem Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Odborníci se sice shodují, že mezi kozím a kravským mlékem existují rozdíly ve složení kaseinů (hlavní bílkoviny obsažené v mléce), nicméně u dětí, které trpí alergií na bílkovinu kravského mléka, jako náhradu kozí mléko používat nesmějí.
Důvodem je klinicky významná zkřížená alergenicita (schopnost vyvolávat alergickou reakci) mezi kozím a kravským mlékem. Jednoduše řečeno existuje velká pravděpodobnost, že pokud člověk trpí alergií na kravské mléko, bude alergický i na kozí. V odborné literatuře se ale také uvádí, že kozí mléko je ve srovnání s kravským mlékem méně alergenní, a i přes velké riziko zkřížené reakce byla alergie na kozí mléko hlášena méně často než alergie na mléko kravské.
Kozí mléko | Kravské mléko | Reference |
4% | 22% | Novembre E, 1998 |
0,3% | 8,3% | Rancé F, 1999 |
< 0,7% | 28,4% | Lee S, 2017 |
Zdroj: Prosser CG, 2021
Kravské mléko je jednou z nejčastějších příčin alergických reakcí, které u dětí vyvolávají potraviny. Odborná literatura uvádí, že v prvních letech života trpí alergií na bílkoviny kravského mléka (ABKM) přibližně 2,5 % kojenců. Nicméně existuje také skupina dětí, u kterých se po konzumaci kravského mléka můžou objevit nepříjemné trávicí potíže, které nejsou alergií, ale je možné je označit jako potravinovou intoleranci. Tu může vyvolat například nedostatek určitých trávicích enzymů (laktáza), nebo negativní reakce na jídlo, kterou není možné často ani jasně lékařsky určit. V takovém případě dítě jednotlivé složky mléka (tuk, bílkoviny nebo jejich kombinace) špatně tráví.
Příznaky přitom můžou být velice podobné a často také zaměnitelné s příznaky alergie. Jde například o ekzém, katar (zánětlivé onemocnění sliznice), poruchy trávení nebo bolesti břicha. Pro tyto kojence může být přechod na kozí kojeneckou mléčnou výživu prospěšný. Složení kozího mléka se více podobá lidskému mateřskému mléku, lépe se tráví a také vstřebává. Ukazuje se, že konzumace kozího mléka zlepšuje trávení (zejména symptomy dráždivého trakčníku), snižuje katar a snižuje výskyt ekzému.
Zdroje
Agostoni A., Bresson J-L. et al. Scientific Opinion on the suitability of goat milk protein as a source of protein in infant formulae and in follow-on formulae EFSA Journal 2012;10(3):2603.
Hazebrouck S, Ah-Leung S, Bidat E, Paty E, Drumare MF, Tilleul S, et al. Goat's milk allergy without cow's milk allergy: suppression of non-cross-reactive epitopes on caprine beta-casein. Clin Exp Allergy. 2014; 44:602–10.
Novembre E. et al. (1998). Anaphylaxis in children: Clinical and allergologic features. Pediatrics. 1998; 101:E8–E15.
Rancé F., Kanny G., Dutau G., Moneret-Vautrin D. A. Food hypersensitivity in children: Clinical aspects and distribution of allergens. Pediatric Allergy and Immunology 1999; 10:33–38.
Lee S. IgE-mediated food allergies in children: Prevalence, triggers and management. Korean Journal of Pediatrics. 2017; 60:99–105.
Prosser CG Compositional and functional characteristics of goat milk and relevance as a base for infant formula. Journal of Food Science 2021; vol. 86, Iss. 2.
Crittenden RG, Bennett LE. Cow's milk allergy: A complex disorder. Journal of the American College of Nutrition. 2006; 24(6):582–591.
Young E, Stoneham MD, Petruckevitch A, Barton J, Rona R. A population study of food intolerance. Lancet. 1994; 343:1127–30.
Kumar A, Sharma A. Nutritional and Medicinal Superiority of Goat Milk over Cow Milk in Infants. International Journal of Pediatric Nursing 2016; (2): Number 1.
Harden, C.J., & Hepburn, N.J. The Benefits of Consuming Goat’s Milk. Centre for Food Innovation, Sheffield Business School, Sheffield Hallam University, South Yorkshire, England, 2011; 14 pp.