Nám v Kendamilu na zdravém vývoji miminek záleží. A to je také důvod, proč v kojeneckých mlécích nepoužíváme palmový olej. A nikdy používat nebudeme!
Dost značek už přišlo na to, že používání palmového oleje v kojenecké výživě není dobré, a to ani pro děti, ani pro životní prostředí. Proto teď mění receptury. Kendamil v tomto ohledu může hrdě zůstat stejný.
Výzkumy ukázaly, že když se rostlinné oleje, jako je i ten palmový, při procesu rafinace zahřívá, začnou se uvolňovat škodlivé glycidylestery mastných kyselin (GE) a 3-monochlorpropandiolu (3-MCPD). A GE, jak potvrdily studie na zvířatech, jsou genotoxické a karcinogenní. Genotoxický znamená, že může poškodit DNA a způsobit mutace, zatímco karcinogenní je, že může vést k rakovině. 3-MCPD může způsobit poškození ledvin.1
Další studie ukázaly, že kojenecká mléka obsahující palmový olej brání vstřebávání dobrých tuků a důležitých minerálů, jako je například vápník. U dětí, které pily mléko obsahující palmový olej, vědci zjistili, že se u nich později můžou vyskytovat problémy, jako je snížená hustota kostí nebo jejich řídnutí.2
Dalším problémem je působení na lidský trávicí systém. Některá miminka můžou mít při pití mléka obsahujícího palmový olej tvrdší stolici, nebo můžou dostat dokonce zácpu. K tomu dochází, když se kyselina palmitová váže s vápníkem a tvoří nerozpustná mýdla a nestrávené částice ve střevech dítěte. To je důvod, proč je pak stolice dítěte tvrdší.3
Kvůli výše zmíněným vlivům byly pro použití palmového oleje v kojenecké výživě stanoveny maximální limity, přičemž přední zdravotnické a charitativní organizace výrobce vyzvaly, že odstranění palmového oleje z kojenecké výživy by bylo přinejmenším zodpovědné. Kendamil nic odstraňovat nemusel, protože palmový olej neobsahuje.
Produkce palmového oleje je hlavní hnací faktor, který stojí za odlesňováním a změnou klimatu. A také bere životní prostor již tak ohroženým zvířecím druhům – typickým příkladem jsou orangutani.
Složení umělého kojeneckého mléka by se mělo co nejvíce podobat tomu mateřskému. A mateřské mléko se skládá z tuků, bílkovin a sacharidů. Tuky našim nejmenším dodávají víc než polovinu energie potřebné pro jejich vývoj. Ale… v tucích je mnohem víc než jen energie! Mezi tuky patří i esenciální mastné kyseliny (EFA), které napomáhají růstu tkání, přispívají ke zdraví kardiovaskulárního systému a přirozenému vývoji a funkci mozku. Jsou stavebními kameny života a jsou nezbytné pro vývoj mozku a nervové soustavy. Děti se rodí se 100 miliardami neuronů v mozku, což je dvakrát víc, než mají dospělí! Tyto neurony jsou vyrobeny z dobrých tuků, které jsou v plnotučném mléce. Při tom všem je třeba si uvědomit, že v prvních třech letech bude mozek růst rychleji než kterákoli jiná část těla.4
Palmový olej v kojenecké výživě používají někteří výrobci kvůli tomu, aby do receptury dostali kyselinu palmitovou. Ale jak ukazují studie, kyselina palmitová má odlišnou molekulární strukturu v rostlinných olejích a jinou v mateřském a kravském mléce. Takže ve skutečnosti je to špatná náhražka mléčného tuku. Způsob, jak se triglyceridy v palmovém oleji a mateřském mléce štěpí v trávicím systému dítěte, je jiný. Kyselina palmitová v palmovém oleji se nevstřebává tak, jako kyselina palmitová v mateřském mléce, ale tvoří nerozpustné mýdlo, které se váže s volnými ionty vápníku, a vytváří tak onu tvrdší stolici. A tato vápníková mýdla můžou u malých dětí způsobit spoustu nepříjemností, včetně zácpy. Naproti tomu děti můžou dobře trávit mléčné tuky savců, protože dětské bříško má lipázové enzymy, které mastné kyseliny tohoto mléka dokáží správně rozložit. A to znamená, že dokážou získat tuto dobrou kyselinu palmitovou a zadržet a absorbovat volný vápník, což vede k měkčí stolici. Takže hurá do našich mléčných tuků!
Z výše uvedeného je celkem jasné, že by výrobci rostlinný palmový tuk coby náhražku mléčného tuku používat neměli. Přesto se palmový olej používá. Proč? Protože je levnější! Nám ale nejde o snižování nákladů. Ty se nám daří držet na uzdě díky tomu, že všechny ingredience získáváme z lokálních zdrojů. A také proto, že věříme, že lokální suroviny jsou nejlepší pro děti i pro planetu. Ingredience do naší mléčné výživy získáváme ze zdrojů, které jsou nedaleko naší výrobní linky: mléko od našich krav a koz z Lake District, syrovátku ze Somersetu, naše vitamíny a minerály z Kentu a naše esenciální oleje z Yorkshiru.
Chceme, aby od nás děti dostaly ten nejlepší start do života. Proto kojenecké mléko Kendamil palmový olej nikdy neobsahovalo, neobsahuje a obsahovat nebude! Místo toho používáme plnotučné mléko v kombinaci se zdravými esenciálními oleji, které získáváme ze slunečnicových a řepkových semínek, aby odpovídaly esenciálním mastným kyselinám (EFA) v mateřském mléce. Tyto EFA mají přirozeně vysoký obsah linolenové mastné kyseliny (omega-6) a alfa-linolenové mastné kyseliny (omega-3), a ty našim nejmenším dodávají životně důležité živiny.
Protože všechny naše ingredience získáváme z lokálních zdrojů, máme jen velmi malou uhlíkovou stopu. A malá stopa znamená velké kroky ke zdravějšímu světu. Naše receptura je také vhodná pro vegetariány, protože jako zdroj DHA používáme mořské řasy. A naše továrna běží na 100% obnovitelné zdroje energie!
Když nakupujete Kendamil, můžete si být jistí, že nakupujete od značky, které záleží na dětech i na planetě. Protože na ní budeme společně žít. 🌏
Důležité upozornění: Kojení je nejlepší způsob, jak vyživovat vaše dítě. Umělá kojenecká výživa by měla být používána na doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy, farmacie nebo péče o matku a dítě. Pokračovací mléko Kendamil je určeno pro děti starší 6 měsíců a mělo by být používáno jako součást smíšené stravy.
Zdroje:
1 Procesní kontaminanty z rafinace oleje v kojeneckých mlékách, First Steps Nutrition Trust
2 Koo WW, Hockman EM, Dow M. Palmový olein v tukové směsi kojenecké výživy: vliv na střevní absorpci vápníku a tuku a kosti mineralizace. J Am Coll Nutr. 2006 duben;25(2):117-22. doi: 10.1080/07315724.2006.10719521. PMID: 16582027
3 Lasekan, John B et al. "Vliv palmového oleinu v kojenecké výživě na konzistenci a frekvenci stolice: metaanalýza randomizovaných klinických studií." Food & nutriční výzkum sv. 61,1 1330104. 14. června 2017, doi:10.1080/16546628.2017.1330104
4 Mental Floss, 10 úžasných faktů o lidském mozku, https ://www.mentalfloss.com1s05a-mazing/10fact -o-kojeneckém-mozku